Obrázek článku

Zdenko Frťala: Vážíme si našich fandů a snažím se jim odvděčit nejen výkony na hřišti

FK Teplice má před sebou dvojzápas s Hradcem Králové, který je finálovým soubojem skupiny o Evropu. Jeho vítěz bude mít právo vyzvat pátý tým tabulky skupiny o titul v přímém duelu o předkolo Konferenční ligy. První duel s votroky odehrají Tepličtí v neděli od 15 hodin na Stínadlech. Trenér Teplice Zdenko Frťala věří, že s pomocí fanoušků žlutomodří úvodní krok zvládnou.

Finále nadstavbové skupiny o Evropu je určitě pro fanoušky svátkem. Bere tak dvojzápas s Hradcem i vy?
My bychom chtěli, aby byl každý zápas pro fanoušky svátkem, aby to tak vnímali. I hráči. Ale samozřejmě jde o zápas, který si kluci museli zasloužit za to, jak zvládli nejen samotnou základní část, ale i dvojzápas s Libercem. Věřím, že na něj navážeme a co nejlépe se na Hradec připravíme.

Opět se hraje systémem doma venku. Určitě se shodneme, že systém je fajn, když vyjde první zápas.
Ano, tak to většinou v tomto pohárovém systému je. Výhodou se první zápas doma stává, když ho domácí tým zvládne. Ale pořád jsou to dva zápasy. Výchozí pozice je důležitá bez ohledu na to, jestli se začíná doma, nebo venku. I tentokrát si chceme vybudovat co nejlepší pozici, která by nám dávala co největší šanci se porvat po postup.

Jakým soupeřem bude Hradec?
Myslím si, že po výměně trenéra Hrade předvádí výborné výkony. Má formu, aktuálně jednu z nejlepších v lize. Bude nás čekat soupeř, který má sebevědomí a který se také touží dostat co nejdále. O to víc je to pro nás motivující.

Co je největší zbraní Hradce?
Všichni víme, že má zkušené hráče. Ať už je to Pilař, Krejčí a další kluci. Dává hodně gólů, má silný útok v čele s Vašulínem. Bude to určitě náročné utkání, co se týče soubojů a intenzity. My jsme v zápasech s Hradcem v této sezoně neúspěšní, to bychom rádi zvrátili.

Proč se Teplicím proti Hradci nedaří? Není to jen tato sezona. Většinou se mluví o něm jako o bojovném týmu.
Myslím si, že jsme v těch vzájemných zápasech byli s Hradcem na stejné úrovni v bojovnosti, nasazení. Rozhodly náhodné góly, individuální chyby. Šance jsme měli, ale bohužel góly dával soupeř. Rozhodně nás neválcoval, rozhodly jen ty zmiňované momenty. Není důvod mít obavy, právě naopak. Dvě výhry nad Libercem by nás měly namotivovat. Určitě jsme tým, který je schopný porážet i Hradec Králové.

O psychické pohodě netřeba pochybovat. Co ta fyzická? Jak je na tom váš tým?
Určitě jsme naladěný pozitivně. Co se týče zdravotního stavu, tak máme určité komplikace. Je ale několik dní do zápasu, takže se může stát, že se hráči, kteří mají problémy, dají do kupy. Hrát určitě nebude Mičević, který je mimo kvůli karetnímu trestu.

Z týmu sálá soudržnost, týmovost. Nejen na hřišti, ale i mimo něj. Důkazem může být to, jak jste šli všichni společně podpořit spoluhráče Gnigna do nemocnice.
Já to považuji za součást fungování kabiny potažmo celého klubu. To, co se stalo Abuovi, nepřeji žádnému člověku, natož sportovci. Věřím, že naše návštěva nebyla jen prázdným gestem, ale bylo opravdovou a upřímnou podporou spoluhráče. Mrzí mě, že si v téhle sezoně protrpěl řadu zdravotních problémů. Na řadu z nich se nemohl nijak připravit. Snad ho naše návštěva povzbudila a rekonvalescence bude rychlá a bezproblémová, aby do nové sezony byl připravený a byl znovu právoplatným členem kabiny.

Fanoušky jsme začali, také jimi skončíme. Jak jsou v současné chvíli pro tým důležití očima trenéra?
To, co tady nastalo, na mysli mám spojení dvou fanouškovských táborů v kotel Tepličáci, je fantastické. Troufám si tvrdit, že jsme díky tomu nehráli skupinu o záchranu. Ta podpora v každém utkání, doma i venku, nám dodává spoustu energie i v momentech, když se zápasy pro nás vyvíjí nepříznivě. Moc nás to těší. Třeba teď ta děkovačka v Liberci, to je velký zážitek pro všechny. Na něco podobného se v Teplicích čekalo hodně dlouho. Vážíme si našich fandů a snažím se jim odvděčit nejen výkony na hřišti, ale třeba i tou děkovačkou.

Stínadla TV