Obrázek článku

Zemřel Miloslav Hereit

Ve věku 94 let zemřel Miloslav Hereit, který hrál druhou ligu za Hrdlovku a později proslul jako trenér Baníku Osek, trenévol ovšem velmi dlouho fotbalový potěr také v FK Teplice. V Litvínově ale coby kouč hokejové mládeže vedl Ručinského, Langa, Reichela a další budoucí hvězdy. Ještě nedávno byl aktivní a vedl v Oseku malé děti.

Miloslav Hereit je čestným občanem města Osek, držitelem prestižní Ceny Dr. Václava Jíry i Ceny Josefa Masopusta. Narodil se 18. února 1930 v Hrdlovce, v době okupace se společně s rodiči musel odstěhovat do Prahy. Na sever Čech se ale Hereitovi rádi vrátili. Vyučil se jako mechanik, v tomto oboru pracoval v hlubinném dole Prezident Gottwald. Vojenskou základní službu strávil ve Vysokém Mýtě v letech 1951 až 1954.

Po návratu z vojny hrál aktivně kopanou za dospělé ve fotbalovém týmu Hornický SK Hrdlovka, kde strávil celou svou fotbalovou kariéru. V roce 1964 hrál dokonce druhou nejvyšší soutěž za stejný tým. Aktivní kariéru ukončil v roce 1966 a poté se věnoval trenérské činnosti, vychovával malé fotbalisty i v Teplicích. Je držitelem 2. a 3. trenérské třídy. V roce 1954 se oženil se Zdeňkou Frejovou a v roce 1960 se jim narodil syn Miloslav.

Ve fotbalovém životě potkal mnoho známých osobností. Nejvíce ho pojí přátelství s fotbalovým internacionálem Karolem Dobiášem, mistrem Evropy z roku 1976 a dlouholetým hráčem Bohemians Praha. Protože jeho syn od roku 1966 začal hrát hokej za CHZ Litvínov, začal se věnovat trénování mládeže v tomto týmu. I v této době dál trénoval mládež v kopané.

V hokeji mu prošli rukama např. pozdější mistři světa a olympijští vítězové z Nagana Robert Reichel, Jiří Šlégr, Martin Ručínský a Robert Lang. Od roku 1965 po přestěhování z Hrdlovky žil v Oseku, kde se dál věnoval mládežnickému fotbalu. Za jeho dlouholetou činnost pro mládežnický fotbal v Oseku obdržel pan Miloslav Hereit v roce 2021 čestné občanství města. V FK Teplice vedl v mládeži mnoho budoucích ligových hráčů mezi kterými nechybí například Štěpán Vachoušek, ale nejen hráčů, jeho trenérským vedením prošel například také ředitel klubu Rudolf Řepka.

FK Teplice tímto vyjadřuje soustrast všem pozůstalým. Čest památce Miloslava Hereita.

Stínadla TV