Obrázek článku

Zdeněk Ščasný hodnotí podzimní část sezóny

Na dnešním dopoledním setkání s novináři teplický trenér Zdeněk Ščasný zhodnotil podzimní část sezóny a vyjádřil se také k prvním odchodům z mužstva. V Teplicích po podzimní části končí Jan Hošek, Alen Melunovič a Václav Ježdík, po vzájemné dohodě také dlouholetý kapitán Petr Lukáš.

Jaké je hodnocení podzimní části sezóny?

"Nemůžu sezónu rozdělovat na části – před mým příchodem a po něm. Sezóna je jen jedna a naše umístění neodpovídá tomu, kde by se Teplice měly pohybovat, proto nemůže vládnout spokojenost. To, že jsme po posledním podzimním kole na nesestupové příčce, nás nesmí jakkoliv uspat. Jaro začíná rychle, boje budou hodně složité, stačí špatně odstartovat a ta situace se může zase změnit k horšímu. Musíme hodně zapracovat na tom, abychom předváděli venku důstojnější výkony. Nedokázali jsme najít způsob, jak venku nejen vyhrát, ale také bodovat. Musíme se na to hodně soustředit. Chtěl bych se pokusit zkvalitnit domácí výkony a navázat na výsledky, které jsme doma měli, byť ne všechno bylo optimální."

Po vašem příchodu k týmu jste hned porazili Jihlavu, ale poté přišly i slabší zápasy venku, který vás nejvíce zklamal?
"Porazili jsme Jihlavu, která do té doby venku neprohrála, byl to těžký zápas a to mě trošku nabudilo, ale poté pro mě byly velkým zklamáním zápasy v Hradci Králové a na Baníku Ostrava, které přišly vždy po dobrých výkonech doma. Tyto zápasy jsme nezvládli psychicky a herně."

Čím to bylo, že hráči nezvládali zápasy venku a často v nich začali hrát až když prohrávali a bylo téměř pozdě…
"Já s hráči častokrát mluvil a někteří mi říkali, že to tu takhle je dlouho, ale mě zajímalo, proč to tak je. Sám jsem si to rozebíral a asi musí být něco v tom kádru špatně, protože to není normální. Není možné, aby tým hrál jen s mužstvy, která přijedou hrát fotbal. Pokud na to tým takhle kouká, tak je to špatně. Úplně upřímně říkám, že mužstvo je uspokojené. Je tu o ně královsky postaráno, tak jak by mělo být, ale musí k tomu podávat adekvátní výkony. Musíme to tedy odstranit a něco s tím udělat."

Jak to tedy odstranit?
"Odstranit se to dá jedině tréninkem a komunikací. V tréninku ale nikdy nejde nasimulovat tlak utkání, proto to musíme odstraňovat postupným okysličením mužstva. Musíme přivést hráče, kteří mají svojí kvalitu a jsou psychicky odolní. Hlavně by měli přijít hráči, kteří budou hladoví po úspěchu."

Pomůže tedy jen trénink nebo je potřeba nějaký radikální řez?
"Radikální řez určitě ne, protože hráči, kteří budou odcházet, odchází z úplně jiných důvodů. Spíš se nám toho podaří docílit příchodem nových hráčů, kteří kabinu okysličí."

Jaké hráče plánujete přivést?

"V první řadě chci přivést hráče, kteří nám pomohou zvýšit kvalitu na postech, kde nás to trápí. Přijdou hráči, kteří budou chtít něco dokázat. V hlavě už mám konkrétní jména, ale určitě pochopíte, že zatím nebudu jmenovat, protože to není podepsané. Mám širší okruh hráčů na jednotlivé posty, nechci se totiž upínat na jednoho hráče. Není asi tajemství, že sháním hráče na pravou stranu obrany i zálohy a ještě bych si dokázal představit i útočníka k Mahmutovičovi."

Kolik by podle vás mělo ideálně přijít nových hráčů?
"Čtyři hráči nyní odejdou, do přípravy naskočí Mujagič, kterého si stahujeme z Mostu, připravuje se s námi z Chomutova Tomáš Smola, ještě jeden hráč je před uzavřením a kromě nich bych ještě další tři hráče chtěl. Šest hráčů by podle mě dostatečně okysličilo kabinu."

Hledáte hráče jen v české lize nebo i v zahraničí?

"Nejen v lize, ale také v zahraničí."

Jde jen o české hráče v zahraničí nebo i o zahraniční hráče?
"Pokud narážíte na Martina Fenina, tak tam jsme v tuto chvíli jednání ukončili, protože ten by rád zůstal v zahraničí. Spíše se dívám i na zahraniční hráče. Pokud nenajdu vhodné hráče v Čechách, tak je dobré se podívat i za hranice."
Do rozhovoru vstupuje sportovní manažer Pavel Verbíř: "S Martinem jsem dvakrát nebo třikrát mluvil a převažuje u něj touha zůstat v cizině. Sám neví, jak na tom v zimě v Cottbusu bude a jaká bude jeho budoucnost."

Kdo konkrétně tedy bude z Teplic odcházet?
"Odchody bych rozdělil. Odcházet bude Jan Hošek, o kterého je zájem z Polska. Bude končit Melunovič a Ježdík. Dohodli jsme se také na ukončení spolupráce s Petrem Lukášem, který si zaslouží velké poděkování za to, co pro Teplice odvedl. Pro mě to bylo hodně těžké, protože s ním mám velmi dobrý vztah a konec konců, vyjma zápasu na Baníku, který nevyšel celému týmu, hrál slušně. Sám však viděl, že dávám příležitost mladému Lüftnerovi a začínám jít trošku jinou cestou, proto za mnou přišel a ptal se mě, jak to vypadá z hlediska jara. Korektně jsme se dohodli, že bude lepší, když skončí teď, než aby tu půl roku nenastupoval pravidelně."

Řekněte prosím něco ještě k dalším odchodům...
"Hoška už jsem zmínil, o toho je zájem z Polska. U Ježdíka si představuji, že bych přivedl větší kvalitu na jeho místo. V případě Melunoviče jsem byl rozpolcený, protože někdy předváděl v tréninku super věci, je to gólový hráč, je to hráč do tlaku. Viděl jsem ho v Roudnici i v juniorce, ale je tu hodně dlouho a žádného trenéra nepřesvědčil. Z hlediska pracovitosti a kombinace s Mahmutovičem by to nebylo to pravé ořechové."

Přicházíte tedy o dva stopery. Navíc u mladých hráčů jako je Lüftner občas dochází k nevyrovnanosti výkonů...
"Pořád máme čtyři stopery, jsou tu Matula, Rosa, Lüftner a Jablonský. Navíc nevylučuji, že se ještě jeden objeví. Co se týče Lüftnera, tak já u něj pokles nepředpokládám. Myslím si, že si po celou dobu držel svůj standard, i když tam má pořád rezervy a bude na sobě pracovat. Je to kluk, který ví, co chce, takže mu věřím i dál."

V Petru Lukášovi také ztrácíte vůdce kabiny, kdo by ho mohl nahradit?
"Například Štěpán Vachoušek je v kabině výborný, vysvětluje mladým hráčům co a jak, ale není to typický lídr. To musí být přirozené a já myslím, že by se jím mohl stát Admir Ljevakovič, protože to je obrovský srdcař a skvělý hráč. Musí ovšem zapracovat na svých zbytečných žlutých kartách."

Zmínil jste, že byste rád našel parťáka k Mahmutovičovi, takže co by ten hráč měl mít, aby si vyhověli?
"Víme, jaký Mahmutovič je. Je rychlý, dynamický, silový, ale není to žádný velký pracant. Kdyby Melunovič měl něco z toho, co mají jiní hráči, například napadání, tak bych si ho tu nechal hned, ale představa, že budu mít v útoku dva hráče, kteří nepracují do defenzivy, je nemyslitelná. Takže má odpověď zní jednoduše: Podobný typ jako Melunovič, ale pracovitější."

Zmínil jste Tomáše Smolu, který hrál velmi dobře za Chomutov a navíc je to typ vysokého pracanta, mohl by tedy překvapit?
"Mohl, proč by ne. Všechny hráče, které si myslím, že bych mohl přivést, tak nejen, že je musím vidět, ale také musím mít informace o jejich charakteru, chování v kabině i mimo ní."

V závěru podzimu jste našel ideální složení na levé straně v podobě Jakuba Podaného a Jána Chovance, bude to fungovat i pro jaro?

"Já myslím, že by to mělo fungovat. I když v případě Podaného očekávám vyrovnanější výkony. Chovanec je pro mě velmi milé překvapení a myslím si, že to je skromný a pokorný kluk, který bude výkony opakovat. Tohle spojení je dobré a nyní hledáme podobné na pravou stranu."

Zmínil jste, že budete hledat hráče na pravou stranu a to i do obrany, počítáte tedy třeba s jinou rolí pro Tomáše Vondráška, který je bývalý útočník?
"Pokud seženeme dobrého pravého beka, tak by se mohl posunout do zálohy. Vím, že musíme pravou stranu zkvalitnit, Vondrášek hrál pravého beka hodně slušně, ale je tu i varianta, že ho posuneme do zálohy."

Důležitou roli hrál v týmu i Marek Jarolím, bude na jaře ještě lepší až absolvuje celou přípravu s mužstvem?
"V první řadě bych chtěl říct, že článek, který vyšel kolem Marka Jarolíma byl hodně nešťastný, protože Marek by do zahraničí odešel jen v případě lukrativní nabídku, což je stejné jako u ostatních hráčů. Počítám s tím, že tu zůstane, ale samozřejmě jsem připraven i na alternativu, že by odešel. Pokud s námi dobře potrénuje, tak jeho výkonnost jistě půjde ještě nahoru."

Pomalu nadchází zimní příprava, takže jak v ní budete chtít změnit teplickou hru?

"Já už jsem natolik zkušený, že už nebudu říkat, že budu něco měnit. Já chci zkvalitnit naši hru. Venku nesmíme hrát ustrašeně a doma se musíme naučit hrát do plných. Musíme hrát s velkým nasazení, agresivně, rychle."

Stínadla TV