Obrázek článku

​ Michael Lüftner: Že má Slovan potíže? Musíme koukat sami na sebe!

Michael Lüftner v nové sezoně stabilizoval svou výkonnost a rázem patří k oporám žlutomodrých. 22letý stoper má se svými spoluhráči před sebou nedělní duel v Liberci (17 hodin), poté absolvuje také důležité utkání za reprezentační „21“.

Proti Plzni jste předvedli velmi dobrou hru, ale bod za ni nebyl ani jeden. Jak je to frustrující?

Frustrující je to hodně. Plzeň měla jednu šanci, jednu střelu na bránu a dala gól. Ukázala se její kvalita, my měli tři čtyři šance a branku jsme nedali. To je frustrující, máte pravdu, ale jestli budeme hrát podobně i v Liberci, tak si nějaké body odvezeme.

Ty si u té branky byl, co se tam stalo?
Petržela si fantasticky narazil balón za naší obranou, já si měl hlídat Bakoše, který si mě ale povodil na jednu stranu a pak šel na druhou. Mrzí mě, že jsem nemohl udělat víc.

Na druhou stranu jsou střety s takovými dobrými hráči pro mladého stopera, jakým ty jsi, výbornou zkušeností a ponaučením.
Doufám, že ano. S Jeřábem (Michal Jeřábek) jsme hráli fakt dobře, což se odráží i ve statistikách, soupeř měl jen jednu střelu na branku, žádnou další šanci neměl. I sami Plzeňáci nám po zápase říkali, že jsme hráli dobře.

Teď bude určitě důležité ten výkon zopakovat v Liberci!
To určitě ano, hlavně musíme protrhnout tu sérii tří zápasů bez výhry a odvézt tři body.

Co může Teplice pod Ještědem čekat?
Sami nevíme, jak na tom hráči Slovanu budou po těch zdravotních problémech, které měli a možná ještě mají. My ale hlavně musíme koukat sami na sebe.

Poté je na programu reprezentační pauza, ty ale s jednadvacítkou budeš bojovat o postup na ME. Jaká je situace v kvalifikační skupině?
Teď se to trošku zkomplikovalo. Jeli jsme totiž do Belgie s tím, že nesmíme prohrát, bohužel jsme padli 1:2. Kdo zápas viděl, nevěřil svým očím. Belgie měla dvě šance a dala dva góly, něco jako Plzeň tady. My měli snad osm tutovek, dali jsme břevno, dvě tyče. Teď ještě skupinu vedeme, Belgie ale má dva zápasy k dobru. Musíme porazit Moldavsko, hrajeme s ním ve Znojmě, a doufat, že Belgie zaváhá – buď venku s Černou Horou, nebo doma s Lotyšskem. Když se to nepovede, tak máme jasnou baráž.

Jaké je tvoje postavení v kádru Lvíčat?
To je spíš otázka na trenéra, ale pokud se můžu hodnotit, tak jsem odehrál každý zápas, trenér se mnou mluví, dává mi pokyny, jak mám organizovat hru, jsem vzadu ten nejzkušenější. Je to těžké hodnotit, ale odehrál jsem vše a doufám, že je trenér se mnou spokojený.

Říkáš, že tě kouč nutí k organizaci hry, takže už ti jde mluvení a dirigování na hřišti lépe než v minulosti?
Trenér Ščasný mě do toho také tlačil, když jsem přišel do áčka, postupně se to učím. Není to ještě stoprocentní, ale posouvá mě i trenér v jednadvacítce, i v áčku náš kouč. Pomáhá mi to.

A jaká je nyní tvoje součinnost s kolegou ze stoperské dvojice – s Michalem Jeřábkem?
Já myslím, že jsme si na sebe docela zvykli. Jeřáb přišel v zimě, ze začátku jsem hrál se Zurabem (Tsiskaridzem), ale pak s Jéřou. Sžili jsme se, docela nám to teď klape.

Stínadla TV