Obrázek článku

Daniel Šmejkal: Věřím, že vše bude šlapat

Nový trenér Daniel Šmejkal dnes zahájil s teplickým týmem přípravu na nový ligový ročník. Do svého realizačního týmu si přivedl kromě asistenta Radima Nečase také kondičního trenéra Antonína Čepka z Dukly Praha. Nováčky v týmu pak jsou navrátilci z hostování Otto Urma a Patrik Dressler, z juniorky pak Michal Bílek, Daniel Richter a Marek Strada.

Jak se seběhlo vaše angažmá v Teplicích?
"Jednoduše, ještě jsme hráli soutěž se Sokolovem a byl jsem osloven Teplicemi. Začali jsme se se domlouvat a vše proběhlo poměrně rychle. Věřím, že všechno bude šlapat."

Je pro vás první liga výzvou?
"Začínal jsem u mládeže, kde jsem působil u různých kategorií, poté jsem byl asistentem v první lize a nyní dva roky jako hlavní trenér ve druhé. Beru to jako postup v kariéře. Je to přirozený vývoj."

Zmínil jste dva roky v Sokolově...
"Působil jsem tam dva roky, rok a půl to mělo hodně stoupající tendenci. Na podzim jsme se umístili nahoře, ani jednou jsme neprohráli, ale jaro se nám moc nepovedlo. Cíl byl do šestého místa a byli jsme čtvrtí, takže cíl jsme splnili, ale v kontextu podzimu to dobré nebylo."

Ve druhé lize není tak velký tlak médií, ale na ten jste jako bývalý fotbalista jistě připravený...
"Myslím, že druhá liga není úplně špatná. Tlak vedení tam je jako v první lize, samozřejmě tlak médií a všeho kolem je v lize silnější. Nedá se předvídat, uvidíme, jak se s tím popereme."

Jaký je váš trenérský rukopis?
"Nechtěl bych to nyní moc konkretizovat. Věřím, že budeme mít svůj styl. Teplice hrály stylem, který byl zajímavý, ale přišlo sem spoustu nových hráčů, musí si to sednout a vykrystalizovat. Chtěli bychom navázat na práci, která byla a tým dále rozvíjet, aby to mělo smysl. Je to i o štěstí a já věřím, že ho budeme mít."

Při tréninku jste hodně po hráčích chtěl, aby si nahrávali do nohy, mělo by to tedy být tak, že by míč neměl létat vzduchem, ale měli hrát spíše po zemi?
"To si nemyslím, hrát konstruktivně vzduchem je stejně důležité jako hrát dobře konstruktivně po zemi."

Fanoušci jsou zde dost přísní a vyčítají trenérům, že nehrají na dva útočníky...
"Je to obligátní otázka, je to o tom, jestli se mužstvu daří. Když ano, tak nikdo neřeší, jak hrajete. Musím se přidat, není důležité, jestli se hraje na jednoho nebo na tři útočníky. Důležité je, aby to bylo funkční. Ať se rozhodneme pro jakýkoliv styl, tak věřím, že to bude fungovat."

Přivedl jste nové asistenty, pojďme to vzít popořadě, co Radim Nečas?
"Na hřišti jsme se spolu nepotkali, ale jsme stejná generace a dělali jsme spolu profilicenci, známe se dlouho, rozumíme si lidsky. Rozdělili jsme si kompetence a věřím, že to bude fungovat."

Další novou tváří je kondiční trenér Antonín Čepek...
"S Tondou jsme se potkali u mládeže ve Slavii, známe se pracovně a vím, že posléze v Dukle udělal obrovský kus práce. Jsem rád, že se nám povedlo ho přivést do týmu."

Máte představu o posílení týmu?
"Naše domluva je taková, že během posledního roku přišlo hodně hráčů, ale budeme chtít tým doplnit, v žádném případě ne drasticky, budeme řešit, jakým způsobem a vyhledávat vhodné typy."

V Sokolově byl pod vaším vedením Otto Urma...
"Měli jsme ho rok a půl v Sokolově a tihle hráči potřebují hrát ve druhé lize, on hrál stabilně a nyní má šanci poprat se tady. Je na něm, jestli nás přesvědčí."

Stínadla TV