Obrázek článku

Jakub Urbanec: Mohl to být senzační hollywoodský příběh

Jakub Urbanec, rodák z Nové Paky, prožil proti Plzni v dresu Teplic snový debut v lize. Dva góly dal a v nastavení navíc mohl rozhodnout o vítězství sklářů. Penaltu bohužel neproměnil, po utkání tak měl rozporuplné pocity.

Smíšené pocity?
Ano. Strašně mě to mrzí, je to škoda. Bod nakonec bereme, ale... Mrzí mě to. Mohl to být senzační hollywoodský příběh, když si vezmu, že jsem v září hrál Pražský přebor za béčko Žižkova... Ty góly jsou taková třešnička na dortu. Škoda, že jsem tu penaltu neproměnil. Ale ukázali jsme, že tu je dobrý mančaft, že se s námi musí počítat, že o záchranu hrát nechceme a ani nebudeme.

Chtěl jste jít sám na tu penaltu?
Dal jsem dva góly, věřil jsem si, že ji proměním. Přečetl mě, chytil ji. Byl jsem rozhodnutý kam ji kopnu, nervózní jsem nebyl, možná mě trošku rozhodilo to čekání. Ale nedali i větší hráči. Kluci mě pak povzbudili. Všichni, kteří jsou okolo teplického fotbalu, jsou fajn.

Nechtěl jste toho až moc? Loni jste dal jeden gól za celou sezonu.
Možná jo. Ale já penalty dřív kopal. I na Žižkově. Proměnil jsem. V Prostějově jsem hrál obránce, tady hraju víc dopředu.

Co se stalo, že jste hrál Pražský přebor?
Nepohodl jsem se s trenérem a s vedením, dál bych to nechtěl rozpitvávat, ti lidi vědí sami. Vidíte, jak to na Žižkově dopadlo. Pak mě vysvobodili trenéři Jarošík s Hunalem, kteří si mě vzali do Prostějova, i když tam byli jen čtrnáct dní. Sedli jsme si. Asi hlavně díky nim jsem tady. Vážím si jejich důvěry, že jsme hned v prvním kole mohl nastoupit v základu. Chci jim to vrátit poctivými výkony i góly. Já popravdě moc nevěřil, že ligu ještě budu hrát. Ale makal jsem, to mě asi odměnilo. Jsem za to strašně rád a udělám vše pro to, abych tu ligu mohl stabilně hrát pár let.

Jak se vám vlastně v tom béčku dařilo?
Moc ne, postavili mě mimo tým. Trénoval jsem dvakrát v týdnu od šesti a měl jsem individuál. Výborná zkušenost.

Popište vaše góly vaše...
Byly to podobné situace. První jsem trefil schovanou střelou na přední tyč. Trošku mi to sjelo, gólmanovi to propadlo. Pak se to různě poodráželo, já to jen uklidil do sítě. Věřil jsem, že za stavu 2:0 to nepustíme. Ale Plzeň ukázala svoji sílu. Když dají nahoru vysoký hráče, tak zatlačí každý tým. Teď mě bude mrzet pár dnů ta penalta.

Stínadla TV