Obrázek článku

Rozhovor s trenérem Danielem Kailem

Daniel Kail je v právě probíhající sezóně hlavním trenérem mladších žáků FK Teplice U12. Společně se svými trenérskými kolegy Rostislavem Salákem a Tomášem Vávrou trénují hráče ročníku narození 2010 v České lize mladších žáků ČLŽ U12 B.

Osmačtyřicetiletý Daniel Kail je odchovancem Baníku Most, kde až na jeden rok, kdy absolvoval základní vojenskou službu v klubu VTJ Karlovy Vary, strávil téměř dvacet let své fotbalové kariéry. Následně ještě deset let působil v nižších soutěžích v Německu, odkud si odskočil do Litvínova, kde nějaký čas působil i po boku Zdenko Frťali, nynějšího šéftrenéra mládeže FK Teplice. Jeho místo na hřišti bylo většinou v záloze, kde mohl uplatnit svou přednost, kterou byla především dobrá technika. Trenérům ale svým řešením situací a lásce k míči, často připravoval nelehké chvilky.

Fotbalový život Daniela Kaila bohužel provázela častá zranění, která mu fotbalovou kariéru mnohokrát přerušila a nakonec také definitivně ukončila.

Prakticky ihned po skončení aktivní kariéry se v roce 2009 zapojil do trénování v mateřském klubu Baník Most, odkud následně v roce 2017 přišel do FK Teplice.

Daniel Kail je aktuálně držitelem mládežnické trenérské licence UEFA A a od léta 2021 je trenérem mladších žáků FK Teplice U12. Zároveň působí jako asistent trenéra v Regionální fotbalové akademii Ústeckého kraje v Teplicích.


Dane, jak hodnotíte podzimní část sezóny nejmladších žáků FK Teplice U12 a jak se připravujete na její jarní část ?

"Úvodem se omlouvám, že nemohu zcela přesně odpovědět na otázku ohledně hodnocení podzimní části sezóny a zimní přípravy, jelikož v tomto věku ještě nerozlišujeme soutěžní a přípravné období, takže prakticky jedeme ve stejném režimu celou sezónu, kde naším cílem a vrcholem nejsou jednotlivá utkání.

Začátek sezóny se nesl ve znamení seznámení se s týmem, k čemuž nám výborně posloužilo soustředění v Blšanech. Již od prvního okamžiku jsme viděli, že kluky fotbal velmi baví, navíc svým nadšením a přístupem se navzájem ještě více motivují.

Důležitou součástí našeho týmu jsou moji spolupracovníci, trenéři Rosťa Salák, Tomáš Vávra, Zdeněk Divecký a v neposlední řadě vedoucí týmu Péťa Voráček. Tvoříme výbornou partu, která je hlavním důvodem, proč nám vše perfektně funguje a těšíme se na každý trénink.

Naším cílem a s tím souvisejícím tréninkovým zaměřením je především rozvoj herních činností jednotlivce a to zejména individuální dovednosti s míčem (kličky, převzetí, zpracování, vedení, přihrávka) .

Velkou část našich tréninků tvoří také různé formy fotbalových her, jejichž cílem je zdokonalování hry jeden na jednoho, orientování se ve hře na malém prostoru a hledání správného řešení v herních situacích .

Snažíme se, aby všechna tréninková cvičení vždy vycházela ze situací, které přináší hra samotná.

V dalším průběhu sezóny budeme dále pokračovat v rozvoji individuálních dovedností a to se stále větším důrazem na detail, rychlost provedení, okamžitému přepínání ve hře a vnímání hry jako celku.

Ale úplně nejdůležitějším úkolem nás trenérů je, vytvořit u kluků trvalý a pevný vztah k fotbalu, který jim v budoucnu pomůže překonat nejednu překážku."

Stínadla TV