Obrázek článku

Štěpán Chaloupek: Je pořád velký prostor, kam se posouvat

Dvě velká překvapení vytáhl do základní sestavy na Spartě trenér Jiří Jarošík. Zatímco u Admira Ljevakoviće šlo o návrat z prvoligového důchodu, tak dorostenec Štěpán Chaloupek naskočil ke svému prvnímu ligovému zápasu a rozhodně nezklamal. Ve stoperské dvojici s Lukášem Marečkem ukázal velký potenciál, ale sám v následujícím rozhovoru přiznává, že ho čeká ještě hodně tvrdé práce.

Od kdy jsi tušil, že nastoupíš na Spartě?
Celý týden jsem byl v tréninkovém procesu s áčkem, ale že nastoupím jsem se dozvěděl až v sobotu po tréninku.

Jaká byla nervozita od té doby, co jsi to zjistil? Přeci jen je něco jiného nastoupit jeden týden ve druhé dorostenecké lize v Hradci a o pár dní později na hřišti pražské Sparty ve FORTUNA:LIZE...
Nervozita byla obrovská, vlastně celou dobu až do nástupu na hřiště. Naskočit z dorostenecké soutěže do první ligy je opravdu skok, ale mám z toho velkou radost, že jsem tu příležitost dostal.

Asi můžeme prozradit, že ty jsi ještě začátkem týdne laboroval s mírnými zdravotními problémy právě ze zápasu v Hradci Králové...
V pětadvacáté minutě jsem se srazil s protihráčem a byl z toho lehký otřes mozku, ale naštěstí jsem se dal rychle do kupy a týden pak probíhal bez problémů.

Neříkal jsi si po zápase v Hradci, že konečně přišla zasloužená dovolená, když skončil soutěžní podzim pro tým U19?
Měli jsme pokyny dát do zápasu v Hradci úplně všechno s tím, že nás pak bude čekat týdenní volno, ale hned po zápase už mi říkal pan Frťala, že půjdu celý týden trénovat s áčkem, což pro mě bylo velké překvapení, ale určitě to stálo za to!

Pojďme zpátky k zápasu na Spartě, měl jsi vedle sebe zkušeného Lukáše Marečka, jak moc ti to pomohlo?
Pomohlo mi to neskutečně! Marec si mě řídil, což bylo super, kdyby tam byl někdo jiný, tak by to určitě vypadalo jinak.

Jaký máš pocit z toho zápasu? Sice jste dostali čtyři branky, ale herně jste nezklamali a i ty osobně jsi byl například trenérem dobře hodnocený...
Strašně moc mě mrzí, že jsme prohráli, ale jsem rád, že zápas vypadal, jak vypadal, protože jsme určitě neudělali ostudu. Herní projev byl dobrý.

Co ti zápas ukázal pro tvůj další vývoj a směřování?
Ukázal mi, že je opravdu pořád velký prostor, kam se posouvat. To, že odehraju jeden zápas v první lize, rozhodně není konec! Pořád je prostor se zlepšovat a posouvat, chlapy v první lize jsou úplně někde jinde.

Osobně jsem tam ale při jednom brejku viděl, že jsi se tam vracel s Jakubem Peškem, což je pořádný rychlík a ty jsi mu rychlostně stačil. Pomůže ti v sebevědomí to, že se v některých parametrech můžeš rovnat s takovými hráči?
Mě to jenom těší, že se v něčem dokážu vyrovnat hráčům, kteří stabilně už dlouho ligu hrají. Jsem opravdu rád, že mě lidi vůbec můžou s někým takovým, jako je pan Pešek, srovnávat, ale práce je pořád přede mnou hodně a jak jsem říkal, jedním startem rozhodně nic nekončí.

Stínadla TV