Obrázek článku

V neděli hrajeme v Mladé Boleslavi

Třízápasová série porážek je minulostí, teplické fotbalisty hřeje výhra nad Sigmou Olomouc, díky které si v tabulce vylepšili své postavení. Navíc se zrodila po velmi dobrém výkonu, před nedělním duelem v Mladé Boleslavi (15) tak na Stínadlech panuje dobrá atmosféra.

„Už jsme v sezoně v této situaci byli. Po výhrách nám narostlo sebevědomí. Třeba naposledy po výhře nad Pardubicemi jsme jeli do Hradce s pozitivní myslí, ale velké chyby nás srazily na zem. Přišel průměrný duel s Budějovicemi a zápas na Slovácku, kde jsme 85 minut odolávali, ale opět vinou našich chyb jsme neodolali. Poslední utkání s Olomoucí ukázal, že kluci mají charakter, za výhrou šli. Jsme moc rádi, že jsme ho zvládli, ale musíme být obezřetní a neopakovat předchozí chyby," zdvihá varovný prst Tomáš Hunal, asistent hlavního kouče Jiřího Jarošíka.

„Já doufám, že v Bolce něco uhrajeme. Máme za sebou pár dobrých zápasů. Jde o to, abychom se vyvarovali individuálních chyb a gólů ze standardek, které nám v poslední době nejdou," potvrzuje Hunalova slova brankář Tomáš Grigar.
Jak dosáhnout toho, aby se chyby neopakovaly? Odpovědět se snaží Hunal: „Je to hodně o tréninku. Za nás to bývalo o osobní zodpovědnosti. Já říkám, že obranná standardka se nedá nacvičit, že to je o té osobní zodpovědnosti. Pořád kluky k tomu nabádáme. Opakování je matka moudrosti."

Bývalý teplický obránce ví, že bránění standardek je specifická záležitost, záleží na spoustě faktorů. „Záleží třeba na tom, jaké máme hráče. Našim problémem je to, že nemáme tak vysoké kluky. Například Slovácku, které má vzadu urostlé beky, se brání mnohem lépe."

Grigar nabízí další zajímavý pohled na důležitost standardních situací. „Každý tým se na ně soustředí, zápasy se z nich rozhodují. Málokdy to dnes je tak, že jeden tým vyloženě přehraje druhý. Trenéři mají načtené, jak kdo brání. Připravují se na nás."

Mladá Boleslav, která je podle Grigara týmem, který umí porazit každého, ale i s každým prohrát, má ve svém středu Marka Matějovského, vynikajícího exekutora standardek. „Matějovský to má v noze, je to chytrý hráč, jeho myšlení se mi líbí."

Na mozek Středočechů upozorňuje i Tomáš Hunal. „Když bude hrát Mára Matějovský, tak má v něm Bolka opravdu skvělého exekutora. Já říkám, že pokud ubráníme standardky, tak na devadesát procent uhrajeme dobrý výsledek."

Utkání začíná v neděli v 15:00 a rozhodovat ho bude Jan Petřik s asistenty Jiřím Křížem a Jaroslavem Hádkem, čtvrtým rozhodčím bude Michael Kvítek. U VARu zasednou Ladislav Szikszay a Michal Volf.

Stínadla TV