Obrázek článku

V neděli nastoupíme proti Zbrojovce Brno

Teplické fotbalisty čeká první zápas pod novým trenérem Zdenkem Frťalou. V neděli od 15 hodin v AGC Aréně Na Stínadlech přivítají Zbrojovku Brno. Skláři jsou na čtrnácté příčce, jejich jednoznačným cílem je proto ukončit šest zápasů trvající sérii bez výhry a získat tři důležité body.

Na severu Čech není fanouškům do zpěvu, žlutomodří na jaře až na jednu výjimku prohráli všechna utkání. Není proto divu, že vedení sáhlo k odvolání trenéra Jiřího Jarošíka, jemuž se tým nedařilo nastartovat. Frťala se svým realizačním týmem chce tým, který není v dobré psychické kondici, před důležitým střetnutím co nejvíc zvednout. „Bude to hlavně o nás, o realizačním týmu, jak vlijeme klukům do žil nějaký impuls, pozitivní myšlení, že není nic ztraceného. Čeká nás hodně kol, ale věci se nezmění z dne na den, nezmůže to ani příchod nového trenéra," tvrdí nový stratég Teplic.

Chybět mu bude vykartovaný Gning, v útoku tak s největší pravděpodobností nastoupí Filip Žák, jemuž se střelecky na podzim dařilo. Nyní už je po svalovém zranění připraven týmu pomáhat góly i asistencemi. „Budu dělat maximum pro to, abych očekávání naplnil," slibuje. „Abu musí stát, tak ho musíme nahradit. Pak už se zapojí a dáme se dohromady," přidává.

Jak Žák vnímá trenérskou výměnu? „My věděli ,že výsledky nejsou dobré. Něco se stalo, není to ono... V takovém případě ke změně dochází. Máslo na hlavě máme všichni. Nový trenér Frťala chce, ať jsme pozitivně naladění, ať máme hlavy nahoře, že zbývá dost zápasů. Ať pracujeme na maximum."

A právě maximum úsilí je to, co od hráčů očekávají i fanoušci. „Oni to ocení, i když nebudeme vždy bodově stoprocentní. My víme, o co teď jde. Nejdřív Brno, pak Pardubice venku. To jsou obrovsky důležité zápasy," říká Žák.

Brno, v tabulce mající o šest bodů víc než Teplice, vypadlo v Českých Budějovicích z domácího poháru, poté doma jen remizovalo 1:1 se Zlínem, za což od svých příznivců sklidilo velkou kritiku. Trenér Richard Dostálek totiž na jihu Čech několik hráčů základní sestavy šetřil na ligu. „Fanoušci projevili nespokojenost a já to akceptuju," reagoval stručně kouč.

Do utkání v Teplicích půjde bez Lukáše Endla a Jakuba Šurala. „Kuba Šural je silový, soubojový typ. Endl výborný hlavičkář. V zápasech, ve kterých jsme se dostávali pod tlak, nám hodně pomáhal tím, že dostával balony z vápna. Ale nemám strach, že bychom nevybrali hráče do sestavy. Musí se ukázat,“ pravil Dostálek.

Spoléhat ale může na patnáctibrankového kanonýra Jakuba Řezníčka, který v minulosti dával góly i v teplickém dresu. Uvidí fanoušci souboj kanonýrů Žák - Řezníček? A namotivuje takový duel teplického forvarda? „Já to tak neberu. Možná jo," usmívá se pokorně Filip Žák.

Utkání startuje na Stínadlech v neděli v 15:00, rozhodovat ho bude trojice Ladislav Szikszay - Michal Volf, Lukáš Matoušek, čtvrtým rozhodčím bude Karle Rouček. U VARu budou Pavel Orel a Jan Všetečka.

Stínadla TV