Obrázek článku

Václav Sejk: Bojovnost, nasazení a souboje tam musí být každý zápas

Václav Sejk, host z pražské Sparty, dal na jaře v dresu Teplic už čtyři branky. Společně s Fortelným a Marešem tak patří k nejlepším střelcům žlutomodrých. Ve středu rozhodl fyzicky nadupaný forvard zápas posledního kola základní části proti Českým Budějovicím. Teplice tak vyhrály 2:1.

S výsledkem dnes můžete být spokojeni!
Řekl bych, že po víkendu, kdy jsme padli s Pardubicemi, to bylo hodně důležité vítězství. Ty Pardubice jsme si vyříkali a pak je hodili za hlavu. Je super, že je teď program nabitý, nebyl čas na smutek.

Obrátit utkání ale bylo těžké, že?
My nehráli špatně. Trošku jsme změnili systém hry v defenzivě, trošku jsme se stáhli do bloku a nepresovali po celém hřišti. Věděli jsme totiž, že Budějovice na tom jsou fotbalově dobře, že umí vyjet z presinku soupeře. Podali jsme skvělý týmový výkon, byla tam bojovnost, nasazení, souboje. Tak to ale musí být každý zápas. Pak se vše zúročí v šanci a góly.

Ty si dal důležitý vítězný gól..
Podle mě byl důležitější ten vyrovnávající Tijaniho. Kdybychom šli do druhé půle s mankem 0:1, tak by to bylo složitější. A ten můj gól byl akcí celého týmu.

Už máš čtyři branky, to je dobrá bilance.
Před startem jara jsem si dával trošku jiný cíl, ale postupně jsem ho změnil. Teď to dávání gólů nechci zastavit.

Jaký ten cíl byl?
Já si moc nevěřil. Byly to ty čtyři góly, co mám teď. Ale už po Baníku jsme to přehodnotil a jsem na jiných číslech. Chválili mě kluci ze Sparty, nejvíc Adam Karabec. Se spoluhráči tipoval, kolik dám na jaře branek, někteří to přehánějí, třeba jako on. Ale i to, že mi psali a chválili mě po Baníku, mi zvedlo sebevědomí a popostrčilo mě cíle přehodnotit.

Na tobě je vidět, že jste na tom výborně fyzicky.
Je pravda, že fyzicky se cítím skvěle. Na tom se odráží pak moje sebevědomí, dost toho oběhám, neztrácím sílu.

Už jsi naznačil, že po Pardubicích bylo v kabině pořádné haló.
Všichni jsme si to mezi sebou vyříkali. Tohle se nemůže opakovat! Fotbalově se může stát, že to nepůjde, ale pořád tam musí být nasazení. Teď jsme fanouškům ukázali náš styl a to, že s Pardubicemi to byl jen zkrat.

Před jarem jsi říkal, že nemůžete být v kabině lídr, protože jste nováček. Tak teď už si troufneš burcovat, když máte víc gólů?
Ještě ne, pořád se držím zpátky. Jsou tu zkušenější kluci. Ti v kabině řekli po Pardubicích, co měli. Kabina je zdravá, funguje. Všichni věříme, že ligu udržíme.

Jste dvanácti, to vypadá na pohled dobře.
Hodně lidí si po Pardubicích myslelo, že budeme dole. My ale věděli, že musíme vyhrát, abychom v nadstavbě nebyli pod tak velkým tlakem. Takhle máme o něco lepší výchozí situaci.

Už v sobotu hrajete s Bohemkou.
Co nejrychleji se budeme snažit zregenerovat a pak vyhrát. Ten náskok je malý, nemůžeme se ještě bavit o nějaké záchraně. Nemáme žádnou super pozici, ale je mnohem lepší, než byla po Pardubicích.

Budete teď mít víc sebevědomí na hřišti?
Měli bychom být nabuzení do každého zápasu. Ať už přijede Sparta nebo Karviná. Potřebujeme každý bod. Nemůžeme se dívat na to, s kým zrovna hrajeme.

Bude výhodou to, že hrajete v nadstavbě třikrát doma.
Myslím si, že to bude výhodně hlavně v tom cestování. Bude tam dost zápasů v krátkém sledu, ven jedeme dvakrát, třikrát hrajeme doma. Doufám, že nás fanoušci přijdou podpořit v co nejvyšším počtu. Budeme se snažit jim to vrátit výkony, které jsme předvedli v zápasech, kdy nám to šlo. Domácí prostředí bude naší výhodou.

Ty osobně máš rád zápasy, kdy opravdu jde o hodně?
Nám šlo už od zimy o vše. Vlastně už dřív, když jsem tu nebyl. Nemůžeme říkat, že teď přepneme, když se hraje o záchranu. Musíme jet pořád stejně.

Na Karvinou už máte slušný náskok, je tedy teď hlavní cíl vyhnout se baráži?
Mojí ambici je vyhrát tu skupinu o záchranu! Myslím, že jsou to tři body na Zlín. Není to podle mě nereálné. Kvalitu kádru na to máme.

Stínadla TV