Obrázek článku

Velký dvojrozhovor s Rudolfem Řepkou a Štěpánem Vachouškem

​Ve středu proběhlo setkání novinářů s vedením FK Teplice, které zastupovali ředitel klubu Rudolf Řepka a sportovní ředitel Štěpán Vachoušek. Sedmá velmoc byla seznámená s novinkami ohledně hráčského kádru, řeč přišla i na jednání klubu s případnými novými majiteli.

Už jste zveřejnili, že končí Vondrášek a Hyčka.
Vachoušek:
Po sezoně jim končila smlouva, rozhodli jsme se ji neprodloužit. Bylo to velmi těžké rozhodování. Nabídli jsme oběma to, co Honzovi Rezkovi a Admiru Ljevakovićovi, tedy že budou hrát za béčko a trénovat mládež. Viděli jsme v tom přidanou hodnotu - mohli by být mentory pro mladší, připravovat se na trenérskou dráhu. Oba dva ale naši nabídku odmítli, ještě chtějí dál pokračovat ve fotbalové kariéře na vrcholové úrovni, což samozřejmě respektujeme. Z naší strany jim patří obrovský díky za to, co pro Teplice udělali. Věříme, že se k nám jako trenéři či funkcionáři v budoucnu vrátí.

Gning zůstává?
Vachoušek:
Abu má u nás profi smlouvu, žádná oficiální nabídka na něj na stole neleží. Připojí se 20. června do přípravy. Na jednu stranu jsme rádi, že ho tu budeme mít, na druhou stranu by pro klub bylo dobré, kdyby přišla vysoká nabídka a prodali bychom ho. Jsem z toho rozpolcený. Byl bych rád, kdyby zůstal, ale finance klubu jsou nad sportovní stránkou. Peníze za něj by nám otevřely dveře k jiným hráčům.

Kdo ještě zůstává a končí?
Vachoušek:
Zůstávají Mičević, před podpisem je roční smlouva s Grigarem, se kterým jsme se dohodli na dalším působení. Končí ale Filip Žák, který tu odvedl spoustu práce. Nabídli jsme mu v zimě smlouvu, ale on nabídku odmítl a na jaře už nebyla jeho minutáž taková, hráli jiní. Rozhodli jsme se, že dáme šanci jim. Končí také Babacar Sy a Adam Čičovský. Máme zájem, aby u nás pokračovali Fila, Hybš i Pleštil, o ně hodně stojíme a věříme, že nakonec dojdeme k dohodě.

Bude dál za Teplice hrát Tomáš Kučera, který patří k oporám týmu?
Řepka:
Končí mu smlouva. My máme zájem, aby byla prodloužená, ale bude záležet na něm, jak se rozhodne. Jeho hudební kariéra je na vzestupu, skloubit ji s fotbalem není jednoduché. Je ale velký profesionál, fotbal rozhodně nešidí. A šidit nechce ani svou hudební kariéru, chce být férový ke klukům z kapely, během sezony koncerty šly do pozadí. Chápeme ho. Budeme v kontaktu a uvidíme. Každopádně jeho dres je nejprodávanější, je pro nás důležitý i z marketingového hlediska. Stejně tak populární může být i Egypťan Yasser, kterého na instagramu sleduje 15 tisíc fanoušků, náš klub 10 tisíc.

V jakém stadiu je jednání s Kučerou?
Vachoušek:
Není v tom žádný jiný klub, jde čistě o to, jestli bude chtít dál pokračovat ve sportovní kariéře, nebo jestli už dá přednost té hudební. Teď v létě má koncerty, uvidí se. My si přejeme, aby nám ještě pomohl na hřišti, kde je oporou.

Jaké budou další pohyby v kádru?
Vachoušek:
Do přípravy se vrací Křišťan s Tsykalem, kteří odehráli dobré jaro ve Vlašimi a Opavě. Do přípravy vezmeme i hráče z béčka a dorostu.
Řepka: Bude záležet na tom, jaký bude rozpočet na posily. Pokud se nám podaří udělat nějaký dobrý prodej, tak budeme mít finanční prostředky na nákupy. Bude záležet na nás, na naši manažerské šikovnosti. V rozpočtu ale teď není volná částka například na nákup Tanka z Varnsdorfu za pět milionů, to je mimo naši realitu. Budeme se muset snažit udělat to, co se nám povedlo minulé léto, kdy jsme prodali Žitného a za získané finanční prostředky koupili Gninga. Máme velmi dobré kontakty se Slavií, Spartou a Plzní, tak i s těmito kluby chceme spolupracovat, aby to bylo výhodné pro všechny strany.

Na Stínadlech se připravuje váš odchovanec Michael Lüftner. Počítáte s ním pro ligu?
Vachoušek:
Chceme, aby s námi začal přípravu. Vidíme to podobně jako trenér Frťala - byl by obrovskou posilou. Ale záleží jen na něm.

Parádně se vám povedla trenérská výměna. Pan Frťala a jeho realizační tým tedy určitě pokračují i na podzim.
Vachoušek:
Ano, je to tak. Moc Zdenkovi a jeho týmu děkujeme za práci, kterou na jaře odvedli. Trenérská výměna se opravdu povedla. De facto jsem se v pohodě zachránili. Kdo by čekal, že už dvě kola před koncem budeme moct být v klidu. Věřím, že na to navážeme v nové sezoně, že se budeme krůček po krůčku zvedat.
Řepka: Byli bychom rádi, kdyby tu byl Zdenko déle, kdyby se stal takovým teplickým Sirem Alexem Fergusonem, to bych si moc přál. Aby tu mohl pracovat na dlouhodobé strategické vizi. Se Zdenkem přišlo něco speciálního, takové to teplické DNA. I realizák je poskládaný z kluků, kteří mají Teplice v srdci, na to my musíme sázat.

Hodně pomohlo to, že byl Zdenko dva roky u mládeže, že?
Řepka:
Ano, v tomto máme jasnou vizi, proto jsme nabízeli trenérské smlouvy i hráčům Hyčkovi a Vondráškovi, chceme si vychovávat od píky své vlastní trenéry, aby v případě potřeby bylo kam sáhnout - jako tomu bylo v případě se Zdenkem Frťalou. V jeho případě bylo nesmírně důležité, že měl s naším klubem velké zkušenosti, že ho zná jako své boty. Stejnou cestu preferujeme i u sportovního vedení, ostatně i já si oběhl skoro všechny možné funkce na Stínadlech. Za mě je to nejlepší cesta pro klub, jakým jsou Teplice.

Za trenérskou výměnu Frťala - Jarošík jste slízli notnou dávku kritiky...
Vachoušek:
My se rozhodli, že už je potřeba něco udělat, dát týmu impuls. Je jasné, že když se vyhazuje trenér, tak to není nikdy dobře; nikdy to nejde načasovat tak, aby se to líbilo všem. My doufali, že nám Zdeno pomůže. Každopádně minulý trenér Jirka Jarošík má své trenérské kvality a jsme rádi, že k nám přišel v situaci, v jaké jsme byli po odvolání Radima Kučery. Nebál se, vzal to, pomohl nám. Postupem času jsme ale začínali cítit, že mužstvo potřebuje změnu. Ne každý to přijal, jak média, tak fanoušci. Je nám jasné, že ani v budoucnu to nemusí být růžové, ale věříme, že nový trenér a jeho realizační tým krize, pokud přijdou, překlenou.

Čím Zdeno Frťala tým probudil?
Řepka:
Vidím tam X faktor Zdenka Frťaly. Má lidský přístup k hráčům, zná dopodrobna DNA klubu, zná uklízečky, trávníkáře, účetní, prostě všechny. Je v denodenním kontaktu nejen s mládežnickými kategoriemi, ale i s béčkem. Bylo opravdu naší výhodou, že jsme po něm mohli sáhnout, protože se nemusel rozkoukávat.

Hráčský kádr se nijak nezměnil, pracoval s tím, co měl k dispozici Jirka Jarošík.
Řepka:
Ano, to je jisté kouzlo Zdenka Frťaly, za to jsme moc rádi. Když jdu po městě, všichni ho chválí a cítí, že se stala velká změna. Zdenovi a jeho realizačnímu týmu za to patří opravdu velký díky. Věřím, že to takhle bude pokračovat dál, že tu svou pozitivní energii napumpuje i do nových hráčů, kteří budou za Teplice dýchat a bojovat. Prohrát se může, ale musí tomu odpovídat výkon.

Jak to vypadá s novým majitelem, o kterém se spekuluje už delší čas?
Řepka:
S potenciálním zájemcem o koupi klubu stále jednáme. Máme rozjednanou jednu variantu, jednání budou probíhat v průběhu června. Zatím se to nechýlí k úplnému konci, ale dokud to nepadne, cítíme naději. Zájemce je z Česka.

Jak těžké je klub prodat.
Řepka:
Těžké, těžké... Když se bavíme se zájemcem o klub, tak říkáme, kolik stojí pořízení klubu, hráčský kádr, stadion, ta pořizovací hodnota není zanedbatelná. Navíc provoz klubu bude stát nového majitele minimálně okolo 30 - 40 milionů ročně. Proto moc zájemců není. Musí jim to dávat smysl, musí vidět potenciál, smysl to musí dávat i nám.

Řeknete, na kolik peněz si klub ceníte?
Řepka:
Konkrétní částku bych nechtěl říkat,. ale promítá se do ní i to, že máme ve své správě i stadion. Ten se bude muset rekonstruovat, to je jeden úhel pohledu. Druhý úhel pohledu je ten, že díky rekonstrukci by se na stadionu mohly konat i jiné akce, v tom by pro zájemce mohl být potenciál.
Vachoušek: Máme se Spartou a Slavií jako jediní stadion ve svém vlastnictví. Jinak mají ligové stadiony města, klubům je pronajímají. Pro nás by to byla obrovská úleva, ale bohužel. Provoz stadionu nás stojí 8 - 10 milionů rodně, za to bychom pořídili jednoho, možná dva velmi dobré fotbalisty.

Pokud AGC klub prodá, opustí ho úplně?

Řepka: Je několik modelů... AGC se cítí plnohodnotným partnerem regionu. Nějakým způsobem by firma fotbal určitě chtěla podporovat. Třeba by se snažila participovat na rozvoji mládeže, dokážu si představit, že by vznikla AGC academy, která by výrazně podporovala mládež. To by mohlo být pro potenciálního zájemce také zajímavé. AGC se líbí i naše sociální programy, ty by podporovala nadále. K úplnému oddělení od fotbalu nedojde. Fotbal a sklárna k sobě v Teplicích patří.

Stínadla TV