Obrázek článku

Zdenko Frťala: Jsem připravený vzít zodpovědnost na sebe

Nový trenér FK Teplice Zdenko Frťala je s naším klubem spjatý už od roku 1994, kdy na sever Čech přestoupil ze Slovenska. V České republice zapustil kořeny, na Stínadlech hrál až do roku 2002. O osm let později byl asistentem kouče Plíška, nyní rok a půl šéfoval teplické mládeži. Duelem proti Brnu vstoupí poprvé do žluto-modré historie jako hlavní trenér.

Prý jste v minulosti Teplice odmítl. Je to pravda?
Ano, v minulosti jsem je třikrát odmítl. Mělo to nějaké důvody, byl jsem smluvně vázaný v Hradci. Já nerad opouštím rozdělanou práci, proto jsem je odmítal. Teď je jiná situace. Navíc se věci vyvíjely nepříznivě pro klub.

Jak probíhalo ono „namlouvání"?
V neděli (jeden den po utkání na Spartě) jsem měl první schůzku s vedením. Řekli jsme si nějaké představy, třeba to, jaký bych chtěl mít realizační tým. Našli jsme společnou řeč. Jsem připravený vzít zodpovědnost na sebe. Ale nebude to jen o mně, ale o celém klubu. Teď si musí hlavně hráči uvědomit, že když budou na tréninku pracovat na sto procent, tak za to budou odměnění.

Vy trénujete vlastně už 20 let, tak jste zvyklý na různé tlaky. Ale teď jste byl rok a půl v ústraní...
Když jsem končil v Hradci, tak lidi kolem mě nechtěli věřit tomu, že po postupu chci opustit prostředí vrcholového fotbalu. Měl jsem tehdy osobní důvody. Přiznávám, že po týdnu netrénování mi to už chybělo. Ale nelituji toho, v problematice mládežnického fotbalu se můj obzor hodně rozšířil. Tuto etapu života považuji za poučnou. A tlak? Ten na sebe a na okolí vytvářím každý den.

Přebíráte tým, který na jaře vybojoval v šesti zápasech jen jeden bod. Relativní náskok, který si na podzim na barážová místa vybudoval, je pryč. Co je teď důležité s týmem udělat?
Jdu do toho s tím, že si plně uvědomuji, že úvod jarní části nebyl takový, jak by si všichni v klubu představovali. Ale někdy na tým padne krize. Bude to hlavně o nás, o realizačním týmu, jak vlijeme klukům do žil nějaký impuls, pozitivní myšlení, že není nic ztraceného. Čeká nás hodně kol, ale věci se nezmění z dne na den, nezmůže to ani příchod nového trenéra. Budu chtít mluvit s kluky, představit jim své představy o tom, co bychom mohli změnit. Ale pozor - co bylo dobrého, a nebylo toho málo, bychom chtěli zanechat. Teď je potřeba, aby si hráči uvědomili, že do nich dal klub nějakou důvěru, když je na Stínadla přivedl. Mají teď zodpovědnost za historii klubu. Také chci, aby si uvědomili, že dělají profesi, za kterou by mohli být rádi, spousta lidí takové štěstí nemá. Její součástí jsou porážky a vítězství a to, že se nedaří, neznamená, že budeme skleslí a odevzdaní. To, co bylo, je minulost. Musíme žít přítomným okamžikem.

Jak na to, že budete nový trenér Teplic, reagovalo okolí? Přeci jen přebíráte tým ve velmi svízelné situaci?
Lidi se mě ptali, jestli jsem se nezbláznil. Ale já si většinou hledám složitější cesty. Život je o to pestřejší a zajímavější.

Kompletní rozhovor najdete o víkendu ve vydání magazínu ŽLUTÁ MODRÁ k zápasu s Brnem v aplikaci FK Teplice. Aplikaci můžete stahovat pro zařízení s operačním systémem iOS na App Store ZDE, pro zařízení s operačním systémem Android na Google Play ZDE.

Stínadla TV