Obrázek článku

Tomáš Grigar: Doufám, že v sobotu přijde co nejvíc diváků a pobavíme je!

​Je brankářem, který v historii samostatné české ligy dostal nejvíc branek. Tomáš Grigar si ale z této statistiky nic nedělá, dobře totiž ví, že je mnoha faktory zkreslená. Před startem nové sezony je nejstarší hráč v sestavě „sklářů" vybraný trenérem Zdeno Frťalou jako týmová jednička.

Nejdřív k tomu „rekordu": Brankář s nejvíce inkasovanými góly, jak to zní?
Mám za sebou skoro dvacet sezon v lize, z toho drtivou většinu jsem odchytal v Teplicích, to je jiné, než chytat za obranami Sparty či Slavie. Navíc ten velký počet odehraných zápasů... Logicky to tak muselo dopadnout. (úsměv)

Minulou sezonu jste předčasně zakončil červenou kartou, její zbytek dochytali kolegové Mucha a Němeček.
Hodně mě ta červená mrzela. Jsem rád, že došlo k prodloužení mojí smlouvy o rok, že nebudu končit po červené kartě. S vedením jsme se domluvili během minuty. Za nabídku od něj jsem byl velmi rád, já sám cítím, že ještě mám velkou chuť chytat. Rána jsou sice horší, ale pořád to ještě zvládám, je mi jen čtyřicet. Podívejte na Buffona, tomu bude 46. Takže mám před sebou ještě budoucnost, třeba tři čtyři roky dám. (smích) Teď vážně, prodlužuji smlouvu vždy o rok, pokud je zájem. Pak se vždy vidí.

Každopádně trenér na vás ukázal jako na jedničku.
Tentokrát byl ten boj o post jedničky hodně vyrovnaný. Trenér mi to řekl někdy dva dny před generálkou. Pro gólmana je lepší, když dopředu ví, jak na tom je. Ale víte, jak to poslední dvě tři sezony v Teplicích bylo, jedničkou jsem vydržel jen pár zápasů. (smích)

Los vám přiřkl papírově nejsilnější soupeře hned na začátek...
... takže potenciál dostat nějaký gól tam je. (smích) Směrem dozadu jsme se ale hodně zvedli, tak by to s obdrženými brankami nemuselo být jako v předchozích sezonách.

Na úvod máte Plzeň, se kterou jste v minulé sezoně sehráli dva vyrovnané zápasy.
Bylo by super, kdybychom dokázali zopakovat to, co se stalo v prvním utkání minulé sezony, kdy jsme remizovali s Plzní doma 2:2. Tehdy jsme měli vítězství na dosah, škoda, že Urby nedal v nastavení gól z penalty. Doufám, že něco podobného předvedeme i teď, že pobavíme diváky. Přeji si, aby přišli v co největším počtu, aspoň deseti tisíc. Škoda, že se nehraje večer pod světly, ale od tří odpoledne.

Jaký to může být na začátek sezony zápas? Plzeň říká, že chce hrát ofenzivněji než v minulosti.
Já jsem neviděl žádný její přípravný zápas. V minulé sezoně vyhrávala o gól. Myslím si, že na začátek sezony to nebude žádný ofenzivní festival.

Od duelu se Spartou se spojí oba teplické kotle, budou fandit za bránou. Co na to říkáte?
To je super, jen škoda, že to nebude už od prvního kola. Kotle za brankou mají i Slavia, Sparta nebo Bohemians. Sice to u nás nebude hned v takovém počtu, ale změnu vítám a fandím jí.

Může to být pro hostující gólmany nevýhoda?
Asi jak pro které, spíš pro ty méně zkušené. Mému výkonu tam, kde je za bránou kotel, kde se mi třeba nadává, to pomáhá. Když mi totiž nadávají, tak je to ukázka toho, že jsou naštvaní, že asi chytám dobře. Třeba když skandují „posero posranej", tak si někdy zpívám s nimi. (smích)

Před sobotním utkáním se od 11:00 hraje na „Mexiku“ finále Memoriálu Františka Hrdličky a současně od 12:45 do 14:15 bude probíhat fanzóna pro děti i dospělé na umělé trávě. Prodej vstupenek na utkáníprobíhá ZDE, v prodeji jsou stále také permanentky ZDE.

Stínadla TV