Obrázek článku

Teplice - Levski Sofia 1:2 (0:1)

První zápas na soustředění na Kypru odehráli svěřenci Jiřího Plíška dnes proti jednomu z nejslavnějších týmů Bulharska - Levski Sofia. Utkání skončilo porážkou žlutomodrých 1:2, když jedinou branku teplických vstřelil Libor Došek.

Prohrou načali fotbalisté Teplic zápasovou misi na kyperském soustředění. V Larnace nastoupili proti Levski Sofia. Bulhaři skórovali po dvou fatálních chybách obrany Severočechů a zvítězili 2:1. Jejich velmi dobrý výkon v druhém poločase na odvrácení prohry nestačil.


Už po osmi minutách se po centru Rosy z levé strany protlačil k hlavičce na malém vápně soupeře Došek, ale branku bulharského protivníka těsně minul. Teplickým se do přestávky nedařilo kombinovat, nebyli dostatečně důrazní, navíc příliš často a lacino ztráceli míč.

Několik nepochopitelných minel předcházelo i první brance zápasu. Nejprve u pokutového území před Slavíkem namazal míč soupeři Smejkal, nepřesnou patičkou ho následoval Kalivoda, načež míč do třetice odevzdal Verbíř, a pak už se nepodařilo útok Bulharů zakončený střelou Isy zastavit - 0:1. Brzy nato po centru Yuly z levé strany předvedl po hlavičce autora jediné branky skvělý reflex na čáře Slavík.

Hráči Levski vystupovali velmi sebevědomě, nekazili přihrávky a do přestávky měli zápas pod kontrolou. Přesto mohli Severočeši srovnat: po centru Verbíře z levé strany prodloužil míč Došek hlavou na zadní tyč k Sivovi, jenže ten stoprocentní šanci zazdil a ze sedmi metrů vůbec netrefil branku.

Nástup do druhé půle měly Teplice skvělý. Aktivní Došek napadající na půlce soupeře sebral míč bulharskému stoperovi a brejk zakončil nechytatelnou střelou pod břevno - 1:1. Po sérii střídání si Teplice vynutily převahu. Zpřesnily hru, přidaly na důrazu a zejména pohybu, tudíž měli borci Sofie plné ruce práce s bráněním hráčů ze Stínadel, jejich snahu srazilo nedorozumění Rosy se Sivou, které neuhasil už ani Slavík a důrazný Isa vstřelil v 60. minutě svůj druhý gól v zápase - 1:2.

Tepličtí pak marně útočili. Převahu nedokázali zúročit. Když čtyři minuty před koncem po centru Rosy z levé strany hlavičku Vondráčka zpod břevna brankář soupeře vyškrábnul na roh, zůstal zlepšený výkon Severočechů bez gólové odměny.

„V prvním poločase jsme se až příliš dlouho rozkoukávali. Náš výkon nebyl optimální. Druhý poločas byl dobrý, naši hráči zlepšili pohyb a dokázali kombinovat díky rychlejším a přesnějším přihrávkám. Stejně jako v předešlém přípravném utkání s Rapidem Vídeň jsme pykali za nepochopitelné a fatální hrubé chyby,“ hodnotil utkání Jiří Plíšek.

„Ze začátku jsem byl nervózní. Ne, že bych se vyhýbal kontaktu s míčem, ale nedovolil jsem si tolik hrát. Postupně se mi povedlo pár akcí, zažral jsem se do utkání, získal sebevědomí a hrál svůj fotbal. S tak silným soupeřem jsem se ještě nepotkal. Hráči Sofie byli hodně dynamičtí, rychlí v práci s balónem. Zase jsem viděl, jak moc musím ještě pracovat na těchto věcech. Mrzí mě, že se nám nepodařilo alespoň vyrovnat,“ dodal k zápasu také mladý záložník Egon Vůch.

Teplice - Levski Sofia 1:2 (0:1)
Branka Teplic
: 51.Došek.
Teplice: Slavík - Vidlička, Smejkal, Siva, Rosa - Verbíř (55. Lácha), Čajič, Kalivoda (63. Jungr), Vůch (80. Jindráček) - Došek (73. Melunovič), Mahmutovič (55. Vondrášek).

Původní zpravodajství z Kypru přináší Radek Malina - Sport.cz.

Stínadla TV