Obrázek článku

Vaščák: O Teplicích mám nejlepší reference

Nový hráč FK Teplice Blažej Vaščák by měl být v neděli připraven nastoupit, jak uvádí v následujícím rozhovoru. "Vše by mělo být i administrativně dořešeno, takže bych měl být připraven," uvedl.

Můžeš v krátkosti pro čtenáře shrnout svou dosavadní kariéru?

"Teď jsem dva a půl roku působil v Itálii, předtím na Slovensku. Začínal jsem v Košicích v mládežnických kategoriích, v sedmnácti jsem přešel do A týmu, kde jsem začal hrát první ligu. Těsně před koncem školy byly nějaké problémy s klubem, tak jsem odešel na hostování do druholigových Ličartovic, které jsou kousek od Košic, takže jsem mohl dodělat školu. Potom jsem odešel do Petržalky, odtud na hostování do Trenčína a po návratu do Petržalky jsme vybojovali titul. V další sezóně Liga mistrů, kde jsme postoupili až do skupinové fáze a bod nás dělil od osmifinále. Postoupili jsme tedy do poháru UEFA, ale já jsem v lednu odešel do Itálie, kde jsem v Trevisu hrál půl roku Serii A, avšak z té jsme bohužel vypadli, ale já tam ještě půl roku zůstal. Následoval odchod do Lecce, z kterého jsem po neschodách s trenérem odešel po půl roce na roční hostování do Ceseny a teď už jsem tady v Teplicích."

Jak vzpomínáš na sezónu, kdy jste s Artmedií váleli v Lize mistrů?
"Na to se dá vzpomínat jen pozitivně, byl to zážitek, který se neděje často. Byl to velký úspěch, skoro se nám povedlo postoupit ze skupiny, takže to byly jedny z nejhezčích chvil v kariéře a já doufám, že ne poslední, že ještě nějaké takové zažiji."

V Itálii jsi strávil dva a půl roku, co ti tamní angažmá dalo?
Dalo mi to hodně. Je to něco jiného, jak v přístupu, tak i v organizaci. Všechno je tam na profesionální úrovni. Člověk se naučí profesionálně pracovat, Potkává se s těmi nejlepšími hráči celého světa. I když jsem hrál jen půl roku Serii A a zbytek v Serii B. Musím říct, že Serie B náročnější, co se týče fyzické připravenosti. Je to založené na větším nasazení, na napadání soupeře od první do poslední minuty. Je to víc o fyzičce, ale i tak tam najdete reprezentanty jiných zemí, spoustu výborných fotbalistů. Byla to také obrovská zkušenost v osobním životě, protože ty velké osobnosti v mužstvu byli i moji kamarádi, takže to byla pro mě velká škola i z lidského hlediska. Všechny zkušenosti, co jsem tam nasbíral bych chtěl uplatnit teď tady v Teplicích a pomoci týmu, jak jen to bude možné."

Jaký post ti nejvíce vyhovuje?

"Už jsem se o tom bavil i s trenérem. Jsem ofenzivně laděný fotbalista. Začínal jsem jako útočník, ale od působení v Artmedii jsem se začal posouvat do zálohy na pravý kraj, zvykl jsem si na to a odehrál jsem na tomto postu většinu kariéry, takže bych se označil za pravého ofenzivního záložníka. Dokážu však hrát i nalevo či v útoku. Budu se snažit, abych odvedl maximum tam, kde mě trenér postaví."

Jak ses vlastně dostal do Teplic?

"Ta možnost se začala objevovat hned po 31.srpnu, kdy v Evropě skončil přestupní termín. Věděli jsme, že na Slovensku a v Čechách přestupový termín končí později. Měly o mě zájem slovenské kluby, ale trenér Plíšek se dozvěděl, že jsem volný a měl o mě zájem, což pro mě bylo hlavní, takže okamžitě jsem Teplice upřednostnil a jsem rád, že jsem tu. Teď už se budu snažit koncentrovat na práci tady a dosahovat co nejlepší výsledky."

Co víš o místním týmu?
"Teplice znám už z doby, kdy se jim dařilo v poháru UEFA. Pamatuji si, že tu hrál Henrich Benčík. O Teplicích mám ty nejlepší reference. Po těch třech dnech co jsem tu strávil, tak vím, že to tu je perfektně organizované co se týče klubu, tréninkových podmínek i celá struktura je vybudovaná na velmi vysoké úrovni. S Italy jsme se shodli, že i některé celky ze Serie B to nemají tak dobře zařízené, že mají vše kolem stadionu a nemusí se nikam cestovat. Opravdu jsem s tím vším velmi spokojený."

Znáš z kádru někoho?
"Znal jsem akorát dvojici ze Slovenska Tomáše Belice a Michala Gašparíka. Ale neznám je ani moc osobně. Akorát s Michalem jsem by v reprezentační jednadvacítce. Avšak nevidím nejmenší problém s kolektivem, protože bariéra řeči tu není, takže v pohodě."

Patříš do širšího kádru reprezentace Slovenska, asi by ses odtud chtěl dostat do toho užšího...
"Určitě ano, ke kormidlu se u reprezentace dostal trenér Weiss, který mě vedl v Artmedii. Výborně s ním vycházím, takže já jsem moc rád, že se tam dostal, a to nejen kvůli sobě, ale i protože si myslím, že by mohl reprezentaci pozvednout."

Budeš už připraven nastoupit o víkendu proti Baníku?
"Už jsem připravený, mluvil jsem o tom s trenérem a záleží na něm jestli mě postaví. Vše by mělo být i administrativně dořešeno, takže bych měl být připraven."

Stínadla TV