Obrázek článku

Zástupci FK Teplice strávili minulý týden v akademii Manchesteru City

Trenér týmu FK Teplice U15 Tomáš Heidenreich a nadějný útočník a kapitán teplické patnáctky Vojtěch Šilhan strávili uplynulý týden na stáži v mládežnické akademii jednoho z největších týmů na světě - Manchesteru City. Během týdenní stáže absolvoval Vojtěch Šilhan kromě tréninkové přípravy také utkání proti druholigovému Huddersfield Town FC.

Celý týden den po dni popsal teplický kouč Tomáš Heiddenreich:

Úterý: "Odpoledne jsme strávili v mládežnické Manchester City Etihad Academy. Vojta absolvoval herní trénink se střelbou a nácvik taktiky v obranné herní činnosti. Vedl si velmi dobře. Po tomto tréninku, který trval cca 105 minut, měl celý tým malou svačinku a jaké bylo naše překvapení, že se šlo na další fázi! Silově-rychlostní speciální trénink v délce cca 90 minut, takže na hřišti strávil téměř 4 hodiny. Odmakal to parádně a ostudu nám určitě nedělá."

Středa: Ve středu měla kategorie U15 volno, a tak pro Vojtu zástupci akademie připravili exkurzi na Etihad stadium a do národního fotbalového muzea, které je přímo v centru Manchesteru. Návštěva zrekonstruovaného stadionu byla pro všechny zúčastněné velkým zážitkem. Navštívili jsme síň slávy, domácí kabinu, posilovnu a všechny další dostupné prostory v útrobách stadionu. Pohled na rozlehlé ochozy z hrací plochy byl fascinující, neméně pohled na hlavní plochu, na které probíhala právě údržba v podobě nahřívání a nasvěcování trávy. Návštěva ve fotbalovém muzeu byla také velmi zajímavá."

Čtvrtek: "Opět další vydařený den, který jsme celý strávili v tréninkovém centru M.C.F.C. Vojta absolvoval opět dvoufázový trénink s hráči věkové kategorie U15. První trénink se odehrával na hřišti s umělým trávníkem a byl zaměřen na hru obranné čtveřice, kterou se Vojta snažil se svými útočnými parťáky úspěšně překonávat. Síť za brankářem se mnohokrát rozvlnila a co je potěšující, několikrát i po střelách našeho útočníka. Další nespecifická fáze se odehrávala v posilovně a kluci rozvíjeli své silové schopnosti za pomocí různých expanderů, kliků, výskoků, bosu balance traineru a trampolínek. Spoluhráči vzali Vojtu mezi sebe bez problémů a po počátečním Vojtově ostychu, ho už byla plná kabina."

Pátek: "V pátek v tréninkovém centru M.C.F.C. absolvoval Vojta předzápasový trénink, který byl zaměřený na sobotního soupeře Huddersfield Town Association Football Club. Tento trénink byl hodně taktický a Vojta musel vstřebávat hodně nových informací o způsobu hry Manchesteru City. Zvládl to opět výtečně a už velmi se těšil na sobotní utkání na půdě Huddersfieldu. Po tréninku se Vojta rozloučil s tréninkovým areálem a poděkoval zaměstnancům klubu, kteří se o něj po celý týden starali. Na závěr předal teplický dres Edina Džeka s číslem 23 trenérům kategorie U15 jako poděkování za čas, který mu po celý průběh stáže věnovali. Ve velmi přátelské atmosféře jsme byli odvezeni na hotel a všichni jsme se těšili na závěrečnou třešničku na dortu v podobě utkání Huddersfield Town AFC - Manchester City FC U15, do kterého měl Vojta nastoupit v základní sestavě!"

Sobota:
"Poslední den naší stáže bylo naplánované utkání na hřišti druholigového Huddersfield Town AFC. Domácí nastoupili do utkání s kombinovaným týmem U16/U17 a od začátku se prezentovali fyzicky náročným, agresivním fotbalem. Vojta nastoupil za Cityzens v základní sestavě na hrotu útoku. S obránci soupeře se statečně rval a byl velmi aktivní. V 15. minutě se probil do brankové příležitosti, branku domácích těsně minul. Následně dvakrát vyslal do šance své spoluhráče, ale tyto příležitosti gólem také neskončily. Ještě několikrát se snažil svým typickým způsobem prchnout domácí obraně a svými odvážnými úniky připravoval brankové příležitosti pro své spoluhráče. V 50. minutě byl střídán za stavu 1:0 pro domácí za potlesku hostujících fanoušků. V utkání podal velmi dobrý výkon a korunoval tím výborný dojem, který na ostrovech zanechal. Utkání nakonec skončilo výhrou Manchesteru City FC po výsledku 3:2. Po utkání nás čekala už jen cesta domů, která vedla z Manchesteru přes Amsterdam až do Prahy na letiště Václava Havla."

Stínadla TV