Obrázek článku

Jan Fortelný: Je úžasné, že takhle sbíráme body

Je nejproduktivnějším hráčem Teplic, už má na svém kontě 10 kanadských bodů za 4 branky a 6 přihrávek. Jan Fortelný rozhodl i nedělní duel „sklářů" s Karvinou. Ve 22. minutě nacentroval ze čtyřiceti metrů „do ohně" a míč zapadl do karvinské branky.

Skóroval jsi někdy z takové dálky?
Asi určitě ne. Kluci tam vytvořili skvělý náběh, mně se podařilo balon poslat na zadní tyč tak, aby zapadl. Byl tam tlak, gólman na balon nestačil zareagovat.

Jaké to bylo utkání?
Řekl bych, že v první půli jsme byli hodně silní na balonu, i když ten trávník nebyl ideální. Dokázali jsme se s tím popasovat, mohli jsme dát klidně dva góly. Ve druhém poločase jsme byli opatrnější. Skvěle nás podržel Grigi, pak už jsme to dotáhli.

Měli jste plno energie, jako byste nechtěli nechat Karvinou hrát.
My se snažíme takhle hrát na jaře pořád. Být pořád aktivní, snažíme se soupeře napadat.

Co říkáš tomu snovému jaru? Devět bodů, to jste určitě nečekali...
Od začátku jsme šli do toho, že musíme body sbírat. Je úžasné, že takhle sbíráme body. Doufám, že to bude pokračovat, že nezůstane jen u této série.

Čemu za body vděčíte? Co je důležitým faktorem vzestupu?
Rozhodně tvrdá práce. Pak to na hřišti prodáme. Trenér nám to klade na srdce, že se to pak zúročí.

Už jste mimo baráž. Bude vám stačit dostat se z nejhoršího?
Musíme šplhat výš, abychom byli ještě klidnější.

S jídlem roste chuť?
Svým způsobem ano, ale neříkám to tak, že jsme třikrát vyhráli a jsme mistři. My už nechceme zažívat to, co jsme zažívali. Musíme makat.

Výhry určitě přidávají sebevědomí...
Každý se cítí sebevědomější, když se vyhrává. Štěstí pak nám jde i naproti. Věřím, že sebevědomí ještě bude ve zdravé míře narůstat. Ale chceme pořád hrát takhle.

Co říkáš na posily?
Posily zapadly výborně. Jak v kabině, tak na hřišti. Tijani to skvěle odskákal, kluci vepředu vyhráli taky spoustu soubojů.

Ty hraješ pod útočníky, vyhovuje ti tahle pozice víc než ta předchozí?
Vyhovuje mi tahle pozice určitě víc. Nejsem soubojový typ, tak je pro mě lepší, když ho odvedou kluci. Snažím se pak sbírat odražené balony, v tom je moje síle. Akční rádius nemám malý, snažím se je podporovat nahoru. Mohl bych trošku víc i dozadu.

Jsi nejproduktivnější hráč Teplic, máš bilanci 4+6. Je to nejlepší sezona?
Nevím, jak jsem na tom byl v mládeži. Nechtěl bych to srovnávat. V dospělém fotbale je to jednoznačně moje nejúspěšnější sezona. Ale musím poděkovat klukům, protože je to týmová práce. Pak z toho vypadne jeden hráč, který slízne smetanu.

Po gólu jsi skočil rybičku pod hlavní tribunu. Přemýšlel jsi nad oslavou?
Chvíli jsem čekal, jestli je vše v pořádku. Čekal jsem, jestli to netečoval Vondy, jestli nebyl ofsajd. Pak to přišlo. O tom to je, gól si užít.

Byl to den D, zápas Z, bylo to znát?
Znát to bylo, my ale věděli, že tlačit musí hlavně Karviná. Poučili jsme se na Baníku, kde jsme nebyli od začátku aktivní. Dnes jsme byli nepříjemní hned na začátku.

Stínadla TV